Koksijdse internationale drugstrafikant uitgeleverd aan België

Redactie KW

Op verzoek van de Veurnse onderzoeksrechter Yves Vanmaele is donderdagavond de 58-jarige internationale drugstrafikant Louis D. uit Koksijde vanuit het West-Afrikaanse Togo aan ons land uitgeleverd. Louis D. was in 2000 naar Togo gevlucht nadat hij driemaal betrapt was op grootschalige internationale drugsmokkel en hiervoor in totaal al 19 jaar cel had opgelopen.

Midden juli 2008 kwam Louis D. weer in het nieuws toen een internationale bende werd opgerold die vanuit Nieuwpoort cocaïne naar Groot-Brittannië smokkelde. De drugs zaten verstopt in brandblusapparaten in de stuurcabine van vrachtwagens. Kopstuk van de bende bleek opnieuw de Louis D. te zijn.

Een maand geleden trokken leden van de federale politie van Veurne naar Lomé, de hoofdstad van Togo, waar Louis D. sinds 2000 verbleef. De man waande er zich ongenaakbaar omdat er tot voor kort geen uitleveringsverdragen bestonden met ons land. Sinds enige tijd is evenwel een internationaal verdrag van kracht dat er in voorziet dat verdachten van drugshandel wel aan ons land kunnen worden uitgeleverd.

De Veurnse onderzoeksrechter hield donderdagavond Louis D. aan op verdenking van het kopstuk te zijn van een internationale drugsorganisatie die via brandblusapparaten cocaïne smokkelde van ons land naar Groot-Brittannië.

Samen met zijn kompanen in deze zaak, de 58-jarige Johan D.L. uit Nieuwpoort die de rechterhand van Louis D. was in België, trucker Juan D. uit Brugge die voor het transport van de met cocaïne gevulde brandblussers instond en de 74-jarig Brit Arnold S. die vanuit Spanje opereerde en voor de cocaïne zorgde, wacht Louis D. naast zijn 19 jaar die hij al verzamelde mogelijk nog ettelijke jaren cel voor deze trafiek.

Dinsdag verschijnt Louis D. voor de raadkamer van Veurne die over zijn aanhouding zal beslissen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier