Koksijdse handelaren krijgen geleidehonden op bezoek

Redactie KW

De handelaars in de Koksijdse Zeelaan, de belangrijjkste winkelstraat van de kustgemeente, kregen op de Internationale Dag van de Geleidehond bezoek van de Vrienden der Blinden. Daarmee willen zij de lokale middenstand bedanken voor hun begrip en medewerking. De Vrienden der Blinden is het opleidingscentrum voor blindenhonden in Koksijde. En een deel van die opleiding gebeurt in de Zeelaan.

Een blinde of slechtziende op wandel met zijn hond. Dat is al lang een vertrouwd zicht in de Zeelaan. Want in deze winkelstraat leren de begeleide honden het vak en worden ze getraind om hun baasje in alle omstandigheden veilig te gidsen. En dat betekent dat ze ook af en toe een winkel binnenstappen. ” Als een hond een keer iets achterlaat is dat minder aangenaam maar ik persoonlijk heb het nog niet meegemaakt. En met op te ruimen is het gepasseerd”, zegt handelaar Jo Baert.

Decreet

Geleidehonden zijn hier overal welkom. Dat is volgens de Vrienden der Blinden uitzonderlijk. Zij krijgen regelmatig klachten van mensen die niet welkom zijn met hun geleidehond. Terwijl Vlaanderen daarover een decreet goedkeurde in 2008. Maar dat is nog altijd dode letter door het gebrek aan uitvoeringsbesluiten. Bovendien blijven de verscheidene categorieën die rekenen op een erkenning om toegang te krijgen met hun assistentiehond een twistpunt binnen de Vlaamse regering.

Het centrum voor opleiding van blindengeleidehonden bestaat al ruim 20 jaar Koksijde. Jaarlijks worden er een 10 tal honden afgeleverd. Er bestaat een wachtlijst van 3,5 jaar. Het opleiden van één zo’n hond kost 25.000 euro.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus om 18u00

Koksijdse handelaren krijgen geleidehonden op bezoek

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier