Koksijdse beroepsmilitair Filip Morisse met verontrustende berichten terug van Afghanistan

Redactie KW

De Koksijdse beroepsmilitair Filip Morisse (48) van het 14de regiment Luchtdoelartillerie, gekazerneerd in Lombardsijde, is zopas thuis van een bewogen zending in Afghanistan. „De onveiligheidsgevoelens in dit immense land zijn meer dan 100 % verslechterd in vergelijking met mijn opdracht vorig jaar. Wat we meekregen aan veiligheidsvoorzieningen en verdedigingsmiddelen was onvoorstelbaar, maar liever zo, dan dat we zoals enkele buitenlandse collega’s overkomen is. Ze werden in een valstrik gelokt, lieten er hun leven bij.”

De Afghaanse zending was bewogen. „’s Avonds werden we geplaagd door de ‘insurgents’ die via raketaanvallen de avond verstoorden en onze nachtrust onmogelijk maakten”, vertelt Filip Morisse. „Gelukkig voor onze eenheid is er slechts één raket in de protectiepost terechtgekomen en werd gelukkig niemand gewond. Er viel enkel wat materiële schade te noteren.”
„Een andere anekdote die mij zeker zal bijblijven is de patrouille te voet in de stad Talokan waar we samen met enkele Duitse militairen een opdracht kregen om ter gelegenheid van het suikerfeest wenskaartjes te verdelen aan de lokale bevolking. We hebben in dit stadje twee uur met het wapen in aanslag rondgelopen achterna gezeten door een horde gillende kinderen die zoveel mogelijk kaartjes poogden te bemachtigen. We werden in ons doen en laten gevolgd door cameraploegen en er werden veel foto’s van onze vredelievende opdracht genomen door beroepsjournalisten van het agentschap Reuters.”

(CJK)

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 5 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier