Kogels en knopen gevonden op veldhospitaalsite uit WO I in Poperinge

Redactie KW

In Poperinge zijn archeologische opgravingen gestart op het terrein naast Lijssenthoek Military Cemetery langs de Boescheepseweg. Dit onderzoek gaat de bouwwerken aan een bezoekerscentrum vooraf.

Op Lijssenthoek Military Cemetery liggen bijna 11.000 slachtoffers begraven die stierven in één van de veldhospitalen die naast de begraafplaats waren opgetrokken. Tijdens WO I groeide Lijssenthoek uit tot de grootste veldhospitaalsite van de Ieperboog. In piekperiodes waren er 4.000 bedden voorzien om gewonde soldaten op te vangen.

Kogels en knopen

Het is de eerste keer dat er archeologisch onderzoek gebeurt op een WO I-veldhospitaalsite. Maandag hebben de archeologen er met de metaaldetector al een deel van de site onder de loep genomen. Ze hebben vooral kogels en knopen gevonden. Later gaan ze dieper graven, eerst tot 15 cm onder het maaiveld en later tot 40 cm onder het maaiveld. De archeologen gaan specifiek op zoek naar sporen van de WO I-periode. Andere sporen worden ook onderzocht, maar zijn bijzaak.

Mooiste vondsten

De opgravingen duren 30 dagen. Ze gebeuren in opdracht van de stad Poperinge en kostten 110.000 euro. De mooiste vondsten zullen een plaatsje krijgen in het nieuwe bezoekerscentrum.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier