Koen Allaert, gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade, overleden

© BELGA
Redactie KW

Koen Allaert, de gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, is dinsdagvoormiddag op 53-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigen FIT en Vlaams minister-president Kris Peeters.

Van Allaert was geweten dat hij ziek was, maar toch komt zijn overlijden onverwacht. Hij stond sinds 1 juli 2005 aan het hoofd van FIT, het agentschap dat ontstaan is na de samensmelting van Export Vlaanderen en de Dienst Investeren in Vlaanderen. Allaert was voordien algemeen directeur bij Export Vlaanderen.

Geboren in Kortrijk, haalde Allaert een diploma als Burgerlijk Electrotechnisch Ingenieur en een doctoraat in de Toegepast Wetenschappen (Electrotechniek). Hij begon zijn carrière in 1986 bij Alcatel Bell in Antwerpen. Voor hij in dienst van de Vlaamse overheid trad, was hij opgeklommen tot General Manager van de Fixed Networks Division van Alcatell Bell.

Het was toenmalig Vlaams minister van Buitenlandse Handel Patricia Ceysens die Allaert in oktober 2003 aanstelde als topman van Export Vlaanderen. Behalve de fusie met DIV voorbereiden, moest hij ook komaf maken met de aanslepende problemen binnen de exportdienst.

In april 2005, nog voor de fusie dus, kwam de exportdienst opnieuw onder vuur te liggen na beschuldigingen van slecht personeelsbeleid en het kwistig omspringen met belastinggeld. De politieke inmenging zou ook zeer groot geweest zijn.

Minister Fientje Moerman gaf het FIT daarop meer autonomie, maar ook een versterkte raad van bestuur. In Koen Allaert, die volgens het Rekenhof onverantwoord veel geld verdiende, bleef Moerman het vertrouwen behouden. “Hij heeft vooral het puin van zijn voorgangers moeten ruimen”, zei ze toen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier