Koekelarebergwandelroute is 50ste provinciale route

Redactie KW

In Koekelare is de Koekelaerbergwandelroute geopend. Dat is bijzonder, want het is de 50ste provinciale route van de provincie en Westtoer.

De Koekelarebergwandelroute is 6,5 km lang en vertrekt vanuit het dorpcentrum van Koekelare. De nieuwe wandellus verkent de glooiende uitlopers van het Houtland. Via twee nieuwe wandelpaden en een pas ontsloten privé-bosje bereikt de wandelaar de flanken van de 43m hoge ‘berg’. Een onverwacht panorama strekt er zich uit van Oostende tot Noord-Frankrijk. De historische site het Oosthofpark, bakermat van de gemeente en de Swal, een fijn natuurgebied beheerd door de milieugroep de Ruidenberg zijn interessant voor de wandelaar.

In 1989 werd de “Stuurgroep Recreatief Fietsen” opgericht. De eerste aandacht ging naar de fietsroutes. Korte tijd later werden ook voor andere vormen van recreatie, met voorop het wandelen, nieuwe initiatieven aangestipt. De naam van de stuurgroep werd in 1996 veranderd in ‘Stuurgroep recreatieve routes’. In een provinciaal plan werden een 50-tal routes vooropgesteld. Samenwerking stond hoog op de agenda: met lokale overheden en met het verenigingsleven. Zo werden bestaande routes in het provinciaal plan geïntegreerd. Ook met eigenaars en huurders van gronden (waar de routes overliepen) werden overeenkomsten afgesloten. Dit principe wordt nog altijd gehanteerd.

De meest historische datum voor de provinciale wandelroutes is 25 juli 1997, ondertussen 12 jaar geleden. Toen zijn de eerste vijf provinciale wandelroutes voorgesteld aan pers en publiek. Dit waren ze: het Westhoekpad, het Ter Ydepad, het Doornpannepad, het Ringslotpad en het Koolhofpad.

Wandelen is en blijft een zeer democratische en enthousiast beoefende recreatieve activiteit. Westtoer bouwde zijn expertise op het vlak van ontwikkeling, bebording en onderhoud van wandel- en fietspaden gestaag uit. Op heden worden 800 vrijwillige peters en meters ingezet om knelpunten bij de wandel- en fietsroutes te detecteren.

De meest gegeerde wandelroutes (verkoop van wandelkaarten sedert 1990) zijn de Kemmelbergwandelroute in de Westhoek (12.980 ex), De Duinbossenwandelroute (10.721 ex) en de Doornpannewandelroute (10.594 ex) aan de Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier