Koeien leren kennen met een nieuwe sport : weidebiljart

Redactie KW

Voortaan kun je bij Stefaan Vander Meiren en Carine Forrez ‘weidebiljarten’. Biljarten in een weide, inderdaad, maar Stefaan en Carine koppelen er ook een infosessie over runderen aan. De deelnemers op een speelse manier iets bijleren, dat is hun doel.

Zowat drie jaar lang lieten Carine en Stefaan hun plan rijpen. Twee jaar geleden kwam er een nieuwe impuls, toen Stefaan een nieuw ras koeien begon te kweken, Lakenvelders. „Dat zijn zwarte of bruine runderen, waarvan de romp afgetekend is met een witte band”, legt hij uit. „Het is alsof ze een wit laken rond hun romp hebben. Veel mensen die passeren, stoppen spontaan en vragen wat uitleg. Daardoor kregen mijn vrouw en ik nog meer zin om het spel over koeien dat al in ons hoofd zat, in de praktijk uit te werken.”

Spel voor iedereen

Het spel was oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, maar blijkt minstens even geschikt voor volwassenen. „Een weidebiljartspel bestaat uit twee delen”, legt Stefaan uit. „In het eerste krijgen de deelnemers basiskennis mee over koeien. In het tweede deel volgt dan het eigenlijke spel. In een gewone partij nemen 10 tot 12 mensen het in twee teams tegen elkaar op.

Extra punten voor koeienkennis

Er wordt geweidebiljart door grote ballen in het doel van de tegenpartij te schieten. Daarvoor gebruiken de spelers grote biljartstokken. Als een ploeg een punt gescoord heeft, mag ze een vraag beantwoorden. Die gaat over het eerste deel van het spel. Wie juist antwoordt, sprokkelt extra punten. Ons doel is op een creatieve manier kennis over koeien over te dragen. Mensen weten te weinig over wat er op hun bord terechtkomt, of in hun glas. Ze zijn vervreemd van hun voeding. Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat melk niet uit een brik komt en vlees niet uit een plastic supermarktverpakking.

(HD)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 2 juli 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier