KMI bouwt uniek Belgisch weerlabo in Jabbeke

In Jabbeke wordt een weerstation gebouwd
Redactie KW

Tussen de E40 en de A10 in Jabbeke bouwt het Koninklijk Meteorologisch Instituut KMI een nieuwe weertoren. Het betonnen bouwwerk zal 50 meter hoog zijn. Het KMI kiest voor het laatste nieuwe type weerradar dat tot nu toe nergens anders in België bestaat. Het weerlaboratorium van Jabbeke zal uiterst nauwkeurige neerslagmetingen geven voor de hele provincie en ver daarbuiten. Vooral voor de detectie van gevaarlijke weerfenomenen en voorspelling van neerslag wordt de Jabbeekse toren belangrijk. Ze moet operationeel zijn tegen 2010.

Nieuwste type weerlabo

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut beheert in ons land al twee andere dopplerweerradars. Eén van die twee radars staat opgesteld in Wideumont in de provincie Luxemburg. Het meetinstrument staat in voor de waarneming van neerslag via teledetectie. De radar bemonstert om de 5 minuten de atmosfeer en is nauwkeurig binnen een straal van 240 km. Om de 15 minuten wordt ook een dopplerscanning gemaakt, die toelaat om windsnelheden te meten. In Zaventem bevindt zich een tweede weerradar die beheerd wordt door Belgocontrol. De gegevens van deze radar worden rechtstreeks naar het KMI gestuurd. De kwaliteit van de KMI-radarwaarnemingen moet nog omhoog en daarom investeert het KMI nu in Jabbeke in een nieuwe toren.

Regen en hagelwaarschuwingen

De Jabbeekse toren zal vanaf volgend jaar zeer nauwkeurige neerslagmetingen geven per dorp in een straal van 80 km rond de radar. Al na een uur weet het KMI hoeveel neerslag er precies gevallen is en waar. Dat is interessant bij zware neerslag om zeer snel de regering te kunnen adviseren bij erkenning tot ramp. Volgens het KMI bedekt de radar van Zaventem wel heel het land, maar nauwkeurige neerslagmetingen zijn in West-Vlaanderen minder evident wegens de afstand tot die radar.

Overstromingsvoorspeller

Ook de Vlaamse Milieumaatschappij werkt mee met het project. De VMM zal die nauwkeurige neerslagmetingen onmiddellijk verwerken in hun hydrologisch model (overstromingsvoorspeller). Vooral in de winter is dat interessant bij langdurige en hevige regen.

Gevaarlijke weerfenomenen
De radar van Jabbeke zal een bereik hebben van 250 kilometer. “We zullen het neerslagtype, hagel, regen of sneeuw, kunnen detecteren in elk dorp. Dat is voor de voorspelling op korte termijn van groot belang. Nu kunnen we hagel detecteren, maar niet het onderscheid zien tussen regen en sneeuw”, zegt David Dehennau, die weerman is bij het KMI. “Ook buiten West-Vlaanderen zullen we dus nauwkeuriger kunnen meten, ik denk aan buien op de Noordzee, die meer gedetailleerd in kaart kunnen gebracht worden en dus voor voorspellingen op korte termijn belangrijk zijn. Dat kan interessant zijn voor toeristen, landbouwers en sporters. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier