Kloosteroverste krijgt minimumstraf voor misbruik van vertrouwen

Redactie KW

Het Gentse hof van beroep heeft donderdag een 82-jarige kloosteroverste uit Roeselare schuldig bevonden aan misbruik van vertrouwen met betrekking tot de erfenis van een in 2004 overleden vrouw.

Het hof achtte het bedrieglijk opzet bewezen omdat de non een bewijs van schenking opstelde waarin de demente bejaarde een bedrag van 116.889 euro aan kasbons afstond. De overste van de Arme Klaren kreeg een maand celstraf met uitstel en een boete van 1.375 euro opgelegd.

In eerste aanleg kreeg de vrouw nog een jaar gevangenisstraf met
uitstel opgelegd. Omdat de overste nooit eerder een veroordeling opliep, achtte het hof van beroep de minimumstraf beter geschikt. De non hield het geld niet voor zich, maar gaf het aan goede doelen. Zo schonk ze een deel aan de Brugse bisschop Roger Vangheluwe, ter gelegenheid van zijn verjaardag en zijn 40-jarige priesterschap.

De bestolen bejaarde was een ongehuwde, kinderloze en zeer vrome vrouw, zo berichtte Het Laatste Nieuws eerder over de zaak. De bejaarde liet in 1999 een testament opmaken bij een notaris, waarin werd uiteengezet dat haar huis, inboedel en kasbons naar haar nicht uit Sint-Niklaas moesten gaan, haar enige erfgename. Toen de vrouw hulpbehoevend werd, besliste ze naar een rusthuis te trekken. Bij haar intrek gaf ze de kasbons in bewaring aan de kloosteroverste.

De beklaagde opende op 8 september 2000 een effectenrekening bij ING, drie weken nadat de bejaarde vrouw door een arts handelingsonbekwaam werd verklaard. Ze incasseerde op de rekening intresten en belangrijke bedragen van de verkoop van de kasbons. Het gesjoemel kwam aan het licht nadat de vrouw in 2004 overleed en haar erfgename een klacht indiende.

De kloosterlinge presenteerde echter een document waarin stond dat de bejaarde haar toelating gegeven had om de opbrengsten van de effecten aan goede doelen te schenken. Het document was volgens de non ondertekend door de bejaarde zelf. Het hof van beroep achtte het donderdag bewezen dat het niet om de echte handtekening van de bejaarde gaat. “Door een verlamming aan haar arm was ze niet in staat eigenhandig het bewijs van schenking op te stellen. Uit de doktersattesten blijkt uit dat de vrouw aan paranoia en dementie leed en dat ze niet in staat was haar eigen goederen te beheren”, aldus het hof.

De beklaagde was donderdag niet aanwezig voor de uitspraak. Bij de behandeling van de zaak vorige maand verscheen ze in een rolstoel voor het hof van beroep. “Mijn cliënte verklaarde toen dat ze in de ogen van de rechter niet onrechtvaardig heeft gehandeld”, zegt haar advocaat Jan Leysen. “Juridisch ligt de zaak anders, zo heeft het hof beslist. Ze heeft echter het geld nooit voor zich gehouden.”

De burgerlijke partij kan door het arrest het bedrag van de kasbons
proberen terug te vorderen. Omdat al het geld uitgedeeld is en de non zelf onvermogend is (de Arme Klaren leggen een gelofte van armoede af), zal een recuperatie niet eenvoudig zijn. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier