Klokken van beiaard Sint-Amandus weg uit toren

Redactie KW

De grote klokken van de Beiaard van de Sint-Amandusker in Wingene zijn vanmorgen uit de toren gehesen. De beiaard is toe aan een opknapbeurt. Tegen volgend jaar moeten de Wingenaars dan van de nieuwe modernere klanken kunnen genieten.

De beiaard in de kerktoren van Wingene wordt niet alleen gerestaureerd, er komen straks ook twaalf kleine klokken bij om de beiaard hedendaags te laten klinken. Het oude klavier wordt vervangen door een nieuw exemplaar.

Negentiende eeuws erfstuk

De beiaard van Wingene is vrij uniek omdat hij uit het midden van de 19de eeuw dateert. De renovatie kost zo’n 400.000 euro, waarvan slechts een derde voor rekening van de Vlaamse overheid omdat de Wingense beiaard niet als monument geklasseerd is. Deze grote klokken gaan even op reis.

“De klokken zijn eruit gehaald om herstemd te worden,” zegt burgemeester Hendrik Verkest van Wingene. “Men noemt dat klankanalyse. Ze gaan naar Nederland want hier bestaat niet langerz o’n bedrijf en daar zullen we zien of ze herstemd kunnen worden. Anders moeten we klokken bijgieten, wat financieel nadelig zou zijn voor de gemeente natuurlijk.”

(jv/kb)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier