KLJ Meulebeke snijdt vrijdag 28 november 65ste toneeljaar aan

Redactie KW

In 1943 stond KLJ Meulebeke – toen nog BJB – voor het eerst op de planken. 65 jaar later is de toneelwerking van de bloeiende jeugdbeweging springlevend en brengt het met ‘De jacht is open’ vier opvoeringen in OC Vondel. Wij brachten enkele toneelspelers van het allereerste uur samen met het kruim van de huidige cast.

Jerom Devolder (85), Antoon Verkindere (77) en Georges Dendauw (85) waren er van in het begin bij. De protagonisten van het huidige Meulebeekse KLJ-toneel: podiumverantwoordelijke Brecht Rosselle (22), acteurs Kris Latruwe (25) en Benny Geldhof (27) en voormalig boegbeeld Chris Tallieu (37), die maar liefst 15 jaar op de bühne stond.

„Een ding is in al die jaren nog geen haar veranderd”, begint Antoon. „Het gaat er bij de boerenjeugd nog altijd heel gemoedelijk aan toe.” De toneeltraditie zag in 1943 het levenslicht, volop het oorlogsgeweld. „We gingen met de BJB (de jeugdbeweging heet pas sinds 1976 KLJ, red.) naar een toneelopvoering in Aarsele kijken”, herinnert Georges zich. „We zagen er een prachtig stuk en voelden het wat kriebelen om ook zélf te acteren. Onder andere Aloïs Devlaeminck en Aimé Vanlerberghe duwden samen met onze toenmalige proost aan de toneelkar.”

“Eigen kolen meebrengen”

De eerste repetities verliepen heel vlot, herinnert het drietal zich nog levendig. „Natuurlijk was het wat zoeken en tasten”, aldus Jerom. „We hadden toen ook geen regisseur die ons aanwijzingen gaf, een heel verschil met nu. Wij repeteerden in een klaslokaal en moesten onze eigen kolen meebrengen om wat warmte te hebben, nu heeft de KLJ een prachtig lokaal. Dat is alleen maar toe te juichen.”

“Geen toneelstuk gemist”

„Ik denk niet dat ik in al die jaren een toneelstuk gemist heb”, stelt Antoon. „Het maakt gewoon deel uit van ons jaar.” Het drietal is apetrots dat hun geesteskind anno 2008 nog bestaat. „Het toneel is een echte traditie binnen KLJ Meulebeke”, gaat Brecht Rosselle verder. „Ik denk niet dat we het uit onze jaarplanning zouden kunnen schrappen.” Ook Benny, die nu al elf jaar deel uitmaakt van de cast, zou het acteren niet meer kunnen missen. „Je hoeft het niet onder stoelen of banken te steken, de derden time is een van de redenen waarom het toneel zo leuk is. Al geniet ik ook van het acteren zelf. In die 65 jaar is de vriendschap onder de acteurs altijd behouden gebleven, dat is waarschijnlijk de grootste sterkte van onze opvoeringen.” (Philippe Verhaest)

‘De jacht is open’: vrijdag 28 november om 20 uur, zondag 30 november om 15 uur, zaterdag 6 december om 15 uur en zondag 7 december om 15 uur. Kaarten kosten 5 euro in vvk en 6 euro add. Meer info op 0486/109123.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 28 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier