Kleurrijke Couchezmolen in Zarren te bezichtigen op Open Monumentendag

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Komende zondag kan je in de Kortemarkse deelgemeente Zarren op een wel erg originele manier de Couchezmolen bezoeken in het kader van de Open Monumentendag.

Daarvoor doet het gemeentebestuur van Kortemark beroep op de Academie voor Radiësthesie, een vereniging die zich specialiseert in het opsporen van wateraders met behulp van een wichelroede. “We zullen met markeerlinten de wateraders onder de molen aanduiden”, legt voorzitter Guido Viaene uit. “Oude gebouwen werden destijds vaak op een kruispunt van wateraders gebouwd, omdat die dan allemaal gelijktijdig naar boven stuwen, waardoor het gebouw perfect in evenwicht blijft. Wie wil, zal ze met de wichelroede kunnen voelen.”

Zeven kleuren, zeven verdiepingen

Binnen in de molen zal alles dan weer in het teken staan van symboliek. “Het getal ‘zeven’ is een zeer symbolisch getal. Ook de molen telt zeven verdiepingen, en deze zullen op Open Monumentendag elk een fase van het leven uitdrukken. Men zegt soms dat je bloed zich hernieuwt om de zeven jaar, en daarom hebben we gekozen om aan elke verdieping een bepaalde leeftijdsfase te verbinden. Deze zal worden uitgedrukt door middel van een kleur, door het geluid van een resonante muzieknoot uit een bepaald instrument wiens geluid overeenkomt met de respectievelijke levensfase en door één van de zeven dagen van de week.”

Om te weten hoe dat in de praktijk dan allemaal klinkt en eruit ziet, moet je naar de Couchezmolen in Zarren. De molen is zondag doorlopend open van 10 tot 18 uur.

(YP)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout