Klaus Verscheure regisseerde nieuwe films voor In Flanders Fields museum en gebruikte zelfde kostuums als Spielberg

Redactie KW

In het vernieuwde In Flanders Fields Museum kunnen de bezoekers zich ook vergapen aan een aantal nieuwe filmpjes. Klaus Verscheure uit Sint-Denijs stond in voor de regie. “Ik kan me niet voorstellen dat een West-Vlaming niet geïnteresseerd is in de Eerste Wereldoorlog”, zegt hij.

“Ik ben altijd al geboeid geweest door de Eerste Wereldoorlog”, stelt regisseur Klaus Verscheure. “Ik kan me zelfs niet voorstellen dat ik als West-Vlaming níet geïnteresseerd zou zijn in 1914-1918. Het was dan ook heel interessant om aan die filmpjes voor In Flanders Fields te werken. En wat meer is: ik schrijf momenteel volop aan een docufilm over de Eerste Wereldoorlog. Dat wordt een internationale productie.”

8 films

In totaal maakte Verscheure acht films: zes verhalen van iconische personages, het verhaal over het kerstbestand en de film Derde Slag bij Ieper. “Die iconische personages zijn heel interessant. Zo is er het verhaal van Richard Wybouw, die krijgsgevangene was. Of van de Duitser Ludwig Haber die als eerste gifgas als wapen inzette. Ook het verhaal rond het Christmas Truce is speciaal. Daarin wilden we een beeld schetsen van de Belgen, Britten, Duitsers en Fransen.”

Kostuums van Steven Spielberg

De crew moest natuurlijk ook waarheidsgetrouwe uniformen en kostuums uit die periode vinden… “We konden niet zomaar uniformen gaan lenen, want die zouden door de regen en modder beschadigd kunnen raken. Bepaalde uniformen leken bovendien helemaal niet op de authentieke. Uiteindelijk zijn we bij een Pools bedrijf terechtgekomen die echt goede replica’s had gemaakt voor War Horse, een film van Steven Spielberg. Toen hebben we een vrachtwagen vol uniformen vanuit Polen laten overkomen.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier