Klachten over stropende vossen

Redactie KW

De vossenpopulatie rukt verder op en komt wel heel dicht bij de stad. Woensdagmorgen moest hobbykweker Noël Naessens uit de Vooruitgangstraat 49 met veel pijn in het hart vaststellen dat tien van zijn kweekfazanten door een vos waren doodgebeten. „En ik ben niet de enige in de omgeving, want zowat alle buren kregen al het ongewenste bezoek van nachtelijke roofdieren”, jammert hij.

De Vooruitgangstraat ligt in een drukbewoonde buurt met verbindingswegen met behoorlijk wat sluipverkeer. In de onmiddellijke omgeving van de woonbuurt bevindt zich een groenzone die bekend staat onder de roepnaam ‘t Klein Appelmoes. „En je moet geen specialist zijn om te weten dat de vossen zich in die bosrijke buurt schuilhouden”, valt Noël met de deur in huis.

„Ik ben helemaal niet het eerste slachtoffer hier in de buurt. Zowat alle omwonenden die vogels kweken, zijn al vele maanden lang op hun hoede voor stropende vossen. Ik heb helemaal niets tegen deze beesten, het zijn zelfs mooie dieren. Maar wanneer de vossen in hun biotoop geen wild meer vinden, trekken ze op roverspad naar gekweekte huisdieren. Een kennis van me die ook jager is, vermoedt dat een overpopulatie aan vossen de achterliggende oorzaak kan zijn van het feit dat het wildbestand zo snel achteruit gaat. Er zijn nagenoeg geen wilde konijnen, hazen of fazanten meer. Tijdens het jachtseizoen wordt de buit steeds kariger. Let er trouwens maar eens op hoe weinig klein wild je nog kan ontwaren wanneer je ‘s nachts of ‘s morgens vroeg op pad bent”, besluit hobbykweker Noël Naessens. (Tony Storme)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 16 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier