Klaaskoeken en Vlaamse hoeve -karnemelk en -boter zijn nieuwe streekproducten

Redactie KW

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft opnieuw 5 producten erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. 3 daarvan komen uit West-Vlaanderen.

Het gaat om Vlaamse hoeveboter en hoevekarnemelk van Zuivelboerderij ‘t Baliehof in Jabbeke en om klaaskoeken van bakkerij Santy-Decruynaere in Marke. Het label geeft de consument de garantie dat streekproducten authentiek zijn en ze kunnen de producten makkelijk aan het label herkennen.

Boter en Melk – Jabbeke

De Vlaamse hoeveboter van het Baliehof wordt minder bewerkt dan de gekende melkerijboter, daardoor is ze wat harder en zie je ook af en toe vochtbelletjes opduiken. Dit duidt op het ambachtelijke productieproces. Ook de hoevekarnemelk van het Baliehof, met zijn volle en lichtzure smaak, is erkend als streekproduct.

Klaaskoeken – Marke

Klaaskoeken, vroeger ook mantepeirden of klaaspeerden genoemd zijn koeken in een zoete en licht gekruide sandwichdeeg. Oorspronkelijk waren het grote koeken van een paard, een man, een fiets, … Ze werden enkel gebakken op 6 december en je betaalde per kilogram. Nu zijn de vormen kleiner en bakt de warme bakker ze tussen september en eind december. De klaaskoeken bij Bakkerij Santy-Decruynaere koop je nog steeds niet per stuk maar volgens het gewicht.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier