Klaas Verplancke tekende bij nieuw Uilenspiegelverhaal

Klaas Verplancke maakte de tekeningen bij het nieuwe Uilenspiegelboek van Henri Van Daele
Redactie KW

Illustrator Klaas Verplancke heeft tekeningen gemaakt bij de nieuwste bewerking van het klassiek verhaal van Tijl Uilenspiegel. Het was rasverteller Henri Van Daele die deze klassieker herschreef tot een modern verhaal. Beide heren maakten al verschillende boeken samen, vorig jaar nog verscheen in dezelfde reeks het verhaal van Reinaart de Vos.

De voorstelling van het boek vindt plaats, hoe kan het ook anders in het Tijl Uilenspiegel museum in Damme. Schrijver Henri van Daele bewerkte de versie van Charles de Coster uit de 19de eeuw, die Tijl Uilenspiegel laat geboren worden in Damme. Van Daele herschreef de brede en uitvoerige tekst en maakte er een modern verhaal van , zonder franjes.

“Ik heb nooit de neiging om expliciet zijn verhaal te tekenen,” zegt de West-Vlaamse illustrator Klaas Verplancke. “Het zet me aan het denken en ik weet niet waar ik uitkom, meestal is dat in een surrealistische wereld.”

Voor zijn tekeningen haalde de alom bejubelde en bekroonde Brugse illustrator ondermeer inspiratie bij Jeroen Bosch. De schelmenroman over Tijl Uilenspiegel werd al verschillende keren bewerkt en geïllustreerd, en dat maakt het er niet makkelijk op.

“Daar is moed voor nodig om op dat gebied telkens me iets nieuws te komen,” zegt schrijver Van Daele. “Hij heeft dat schitterend gedaan, en ik zeg dat niet omdat hij er bij zit, anders zeg ik dat ook.”

Van Daele en Verplancke kunnen het uitstekend met elkaar vinden en ze hebben nog meer plannen samen.

“Mag ik u voorstellen aan beertje, de president van de Beertjesrepubliek. Een dik boek over beren dat verschijnt bij Van Halewijck, volgend jaar.”

Tijl Uilenspiegel van Henri van Daele en Klaas Verplancke is uitgegeven bij Manteau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier