Kirsten Lemaire en Elke Jacobs van StuBru naar de Canvascollectie

Redactie KW

Kirsten Lemaire en Elke Jacobs, die sinds zondag 4 april De Canvascollectie proberen te overschouwen delen naast hun werkgever(s) (Canvas én Studio Brussel) en hun West-Vlaamse roots, ook een schoolverleden. Dat, en nog veel meer, kwamen we te weten in een dubbelgesprek met beide dames.

In het tweede seizoen gaat De Canvascollectie Belgisch: die van Canvas hebben er de RTBF bijgehaald, zodat Vlaamse én Waalse kunstenaars de kans krijgen hun werk in de openbaarheid te brengen. Met succes: 7.900 creatievelingen voelden zich geroepen, met in totaal 24.000 werken. De gidsen van dienst zijn Studio Brussel-presentatrice Kirsten Lemaire (33) en -producer Elke Jacobs (31).

Waren jullie enkel als duopakket te verkrijgen ?
Kirsten Lemaire: „Sinds Mekka zijn wij een beetje een duopakket, ja: ik presenteer, Elke producet. Al is er hier toch ook enige toeval mee gemoeid.”
Elke: „Ze zochten twee presentatoren en niet onbelangrijk: het moest klikken. Wij kunnen elkaar vrijuit zeggen of iets goed was of niet. Had ik dit met iemand anders moeten doen, had ik ook toegezegd, maar dan zou ik er minder plezier aan gehad hebben.”

Vijf preselecties stonden er in jullie agenda de voorbije weken, telkens een volledig weekend.
Elke: „Meer dan mentaal was het vooral fysiek zwaar.”
Kirsten: „Wij liepen héél veel rond. Daar kwamen dan nog de vaak persoonlijke verhalen bovenop van de mensen. Het eerste wat wij na elke dag deden was: een pint drinken, efkes ontspannen… Of nee sorry, het was witte wijn.”

Als ik mij er gemakkelijk van af zou willen maken, zou ik De Canvascollectie omschrijven als een ‘Idool voor kunstenaars’.
Kirsten: „Maar dat is het niet! Wij halen er de freaks niet uit.”
Elke: „Wie aan De Canvascollectie meedoet, doet dat om de mening eens te horen van een professionele jury, of om in de Bozar te hangen.”
Kirsten: „Ik heb ook nog niemand bezig gehoord over het geld dat er te winnen valt.”

Zelf kunstzinnig in de weer?
Kirsten: „Ik ben nog een tijdje met fotografie bezig geweest, maar op amateuristische basis…”
Elke: „Een van mijn grote frustraties is dat ik niet kan tekenen. Ik heb nochtans vroeger kunstacademie gevolgd, maar ik ben gewoon niet straf genoeg.”
Kirsten: „Ik heb ooit nog deelgenomen aan een hoezententoonstelling, van een collectief uit Los Angeles. We kregen een lege platenhoes en: doe daar iets mee. Ik heb mij toen de geweldige taak opgelegd daar iets op te naaien – een volle wéék ben ik daarmee bezig geweest! Het resultaat was aan de nogal maffe kant, heel psychedelisch, maar die hoes is wel opgenomen in die expositie…”
Elke: „Ja? Cool! Door De Canvascollectie heb ik opnieuw mijn schildersezeltje bovengehaald.”

(MiCo)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 16 april 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier