Kindercrèche in Lichtervelde sluit noodgedwongen de deuren

Redactie KW

Amper 2,5 jaar nadat de zussen Sharon en Loveley Deswarte in Lichtervelde hun crèche openden, sloten ze dinsdag noodgedwongen de deuren. De ellende begon toen Loveley één keer niet tijdig haar aantal dagen doorspeelde aan Kind & Gezin. „Toen werd onze crèche uit het IKG-systeem gegooid”, vertelt ze ontgoocheld.

„Met De Sprookjesboom draaiden we mee in het IKG-systeem”, begint Loveley. „Dat betekent dat de ouders een dagtarief betalen, berekend op hun gezamenlijk inkomen. Het verschil tussen wat zij betalen en de vraagprijs van de crèches wordt dan bijgepast door Kind & Gezin, dat daarvoor centen krijgt toebedeeld vanuit de overheid. Vorig jaar was ik echter te laat – één keer ! – met het doorspelen van mijn overzicht. Daarop moet het aantal kindjes en het aantal dagen vermeld staan. Die laattijdigheid werd me blijkbaar erg kwalijk genomen, want onze kinderopvang bleek kort nadien uit de poule van IKG-crèches verwijderd te zijn.”

Strengere criteria

Sharon en Loveley probeerden de beslissing van Kind & Gezin nog ongedaan te maken, maar tevergeefs. „Het kadert allemaal in een ruimere problematiek”, weet Loveley. „De centen vanuit de overheid voor Kind & Gezin zijn door de aanslepende regeringscrisis nog altijd niet aangepast. Daardoor moet Kind & Gezin zaaien naar de zak en wordt het strenger in zijn criteria naar de crèches toe. De organisatie streeft ernaar om een zekere globale dekking van IKG-crèches te hebben overheen Vlaanderen. Met andere woorden : als er intussen voldoende dergelijke kinderopvang is in de regio Lichtervelde, dan ziet het er niet naar uit dat wij met onze crèche snel terug op de kar zullen mogen springen.”

Financieel onhoudbaar

Er restte de twee zussen dan ook geen andere keuze dan een eigen prijs te gaan bepalen. De vaste individuele tarieven per kind behouden was geen optie, legt Loveley uit. „Want sommige ouders moesten door hun lage inkomen amper 2 euro per dag betalen. Voor dat geld kunnen wij een kindje zelfs nog niet deftig te eten geven. En doordat we plots onze eigen prijs moesten bepalen, haakten sowieso al enkele ouders af. Van het maximumaantal van zeventien kindjes zagen we het zakken naar tien.”

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode Torhout).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier