Kinderboek ‘Gebarentaal redt! ‘ moet Vlaamse Gebarentaal promoten

Redactie KW

In Brugge heeft de Noord-West-Vlaamse vereniging voor doven en slechthorenden (Nowedo) het kinderboek “Gebarentaal redt!” voorgesteld.

Het boek bevat een geïllustreerde DVD met een vertelstem én een verteller in Vlaamse Gebarentaal. Het is op dat gebied het eerste kinderboek in Vlaanderen.

De Vlaamse Gebarentaal werd in 2006 door het Vlaams parlement erkend als eerste taal voor doven en slechthorenden. In dat kader kreeg Nowedo anderhalf jaar geleden subsidies om het kinderboek te maken. Met het boek wil de organisatie ook horende kinderen laten kennismaken met de Vlaamse Gebarentaal. Dove kinderen kunnen dan weer ontspannen genieten van het verhaal en gebeurtenissen uit hun eigen leefwereld herkennen.

Het verhaal in “Gebarentaal redt!” sluit naadloos aan bij de bedoeling van de makers. De dove Noah leert Adam Vlaamse Gebarentaal. Als tijdens een duikavontuur Adam in de problemen geraakt, is het zijn kennis van de gebarentaal die hem redt.

De Vlaamse Gebarentaal is de moedertaal van ongeveer 6.000 Vlaamse doven en slechthorenden. De Vlaamse overheid zorgt dan ook voor tolken in het middelbaar onderwijs. De ouders van een driejarige jongen dwongen deze week af dat ook hun zoon in de klas een tolk Vlaamse Gebarentaal zal krijgen. De jongen uit de eerste kleuterklas heeft voortaan recht op twintig tolkuren per week. Binnenkort zullen alle ouders van dove kinderen ook in het basisonderwijs al een tolk kunnen aanvragen, op voorwaarde dat het kind de specifieke woordenschat en grammatica van de Vlaamse Gebarentaal voldoende kent.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier