Kilometerheffing zorgt voor onrust bij transporteurs

Redactie KW

De geplande kilometerheffing voor vrachtwagens zorgt voor ongerustheid in de sector. In het Vlaams regeerakkoord staat dat er in 2013 zo’n heffing komt, en morgen zullen parlementsleden uit België, Nederland en Luxemburg erover debatteren. Minister Crevits laat alvast onderzoeken wat de gevolgen voor de bedrijven zouden zijn.

Stefaan Debeuckelaere van het transportbedrijf ADS en SDS in Staden heeft alles samen twintig trekkers. Het bedrijf is actief in de Benelux en in Frankrijk. De aangekondigde kilometerheffing baart de jonge ondernemer zorgen. Nu al moet hij erg veel betalen, vindt Stefaan. Er is de verkeersbelasting van 560 euro, het eurovignet dat 1.250 euro kost per vrachtwagen en de accijnzen, 40 eurocent per liter.

concurrentie met buitenlandse havens

De kilometerheffing invoeren zonder Nederland is schadelijk voor de haven van Zeebrugge. Het maakt het vrachtvervoer duurder en dat speelt in de kaart van Rotterdam zegt Joachim Coens van het Zeebrugse havenbestuur.

“We zitten in een regelrechte concurrentie met Rotterdam en Duinkerke voor de trafiek op Groot-Brittannië voor de RoRo wat een vrachtwagen verkeer is,” zegt Coens. “Daar moeten we de economische impact van bekijken want veel van die goederen komen van Duitsland en als ze die transportkosten bij ons doorrekenen hebben we probleem.”

De haven van Zeebrugge is goed voor zo’n 40 % van het vrachtvervoer van het transportbedrijf Gheeraert in Loppem. Ook daar vinden ze het jammer dat de Nederlanders niet meedoen. Toch tillen ze niet zo zwaar aan de gevolgen van de invoer van de kilometerheffing.

Gevolgen onderzoeken

Minister van Mobiliieit Crevits laat alvast onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn voor bedrijven. Ze wijst er ook op dat de plannen nog niet concreet zijn en dat bijvoorbeeld nog niet is uitgemaakt op welke wegen de heffing zou gelden en hoe hoog die zal zijn.

(bv/nd/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier