Kieslijsten bieden weinig witte konijnen

Redactie KW

Door de val van de regeringen en de vervroegde verkiezingen, was het voor de verschillende partijen moeilijk om buiten het traditionele politieke speelveld op zoek te gaan naar opvallende potentiële stemmentrekkers. CD&V strikte kerkjurist Rik Torfs, N-VA wist journalist Siegfried Bracke aan zich te binden en professor Eva Brems koos voor Groen!.

Het is een weerkerend fenomeen, partijen die buiten de politiek op zoek gaan naar kandidaten voor op de kieslijsten. Probleem bij deze verkiezingen was dat de stembusslag er vlugger kwam dan verwacht. Terwijl de datum van de stembusslag normaliter enkele maanden op voorhand vastligt, moesten dit jaar de lijsten op een wel heel korte termijn ingevuld raken. Veel tijd om contacten te leggen en potentiële kandidaten te overtuigen, bleef daardoor niet over. Toch slaagden CD&V, N-VA en Groen! erin een “wit konijn” te strikken.

De eerste transfer was die van VRT-journalist en voormalig hoofdredacteur Siegfried Bracke naar de N-VA. Hij mag onmiddellijk de Oost-Vlaamse Kamerlijst trekken. Enkele dagen later was het de beurt aan CD&V om een overstap aan te kondigen. Kerkjurist en tv-figuur Rik Torfs kreeg de tweede plaats op de Senaatslijst van de Vlaamse christendemocraten. Later volgde professor mensenrechten Eva Brems (UGent). De voormalige voorzitster van Amnesty International Vlaanderen trekt de groene Kamerlijst in Leuven. Ook bij de vorige verkiezingen stonden in Vlaanderen enkele witte konijnen op de kieslijsten, niet altijd met evenveel succes.

Zo raakte de voormalige topman van Volvo Gent, Peter Leyman, in de Kamer verkozen voor CD&V, maar gaf hij er na enkele maanden alweer de brui aan. Professor Christine Van Broeckhoven mocht in 2007 de Antwerpse Kamerlijst trekken voor sp.a, maar besloot recent uit de politiek te stappen. Ook aan Franstalige zijde springen minder witte konijnen in het oog dan bij voorgaande verkiezingen. Op Jean-Denis Lejeune en Romain Gaudron na is er geen enkele bekende figuur zonder politieke achtergrond terug te vinden. Lejeune is de vader van Julie Lejeune, een van de jonge slachtoffers van Marc Dutroux. Hij staat derde op de cdH-Kamerlijst in Luik.

Gaudron is in Vlaanderen vrijwel onbekend. Hij is de voorzitter van de Vereniging van Franstalige Studenten (FEF) en staat tweede op de Luxemburgse Kamerlijst van Ecolo. De FEF is overigens een populaire visvijver voor Franstalige partijen om kandidaten uit te recruteren. Een opvallende kandidaat in Henegouwen is Claudy Criquelion. De ex-wereldkampioen wielrennen duwt er de MR-Kamerlijst. Het is evenwel niet de eerste keer dat Criquelion de politieke arena betreedt. Hij werd al op lokaal niveau verkozen en is momenteel schepen van Jeugdzaken in Lessines. (belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier