Keulen vraagt gouverneur Breyne uitleg over bezoldigde mandaten

Redactie KW

Vlaams minister Marino Keulen gaat West-Vlaams gouverneur Paul Breyne uitleg vragen over de drie bezoldigde functies die hij uitoefent. Dat blijkt uit het antwoord dat Keulen op een schriftelijke vraag van Johan Sauwens (CD&V). Artikel 62 van het provinciedecreet stipuleert dat de gouverneur geen financieel voordeel kan verwerven uit zijn deelname aan vergaderingen van private vennootschappen of openbare instellingen.

In zijn vraagstelling verwijst Sauwens in dit verband ook naar het voorzitterschap van Limburgs gouverneur Steve Stevaert van verzekeraar Ethias. Stevaert vermeldt volgens Sauwens in de laatst gepubliceerde mandatenlijst deze functie als onbezoldigd. Volgens Wikipedia zou hij de 30.000 euro die aan dit mandaat vasthangt wegschenken aan een goed doel. In zijn antwoord gaat Keulen niet in op deze kwestie.

Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte is met 26 opdrachten verbonden aan zijn gouverneursfunctie en 2 aanvullende mandaten (Koning Boudewijnstichting en het Vlaams Overleg Sociale Economie) de meeste actieve onder de gouverneurs, gevolgd door Paul Breyne (West-Vlaanderen) met respectievelijk 19 en 6 functies (Europacollege, Stichting Helena en Isabelle Godtschalck, KU Leuven, VZW Concertgebouw, Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen en de VZW Heilig Hartziekenhuis Roeselare), André Denys (Oost-Vlaanderen) heeft er 14 en 0, Cathy Berckx 7 en 1 (VZW Rampenfonds) en Steve Stevaert 5 en 3 (Limburg Helpt, Ethias en CFP). (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier