Kerstdrukte zorgt in Brugge voor grote mobiliteitsproblemen

Redactie KW

MET VIDEO – Wie vandaag of eerder van de week in Brugge ging winkelen, heeft het ongetwijfeld geweten. Tegen 12 uur ‘s middags kan je over de koppen lopen, en er is geen vrije parkeerplaats meer te vinden. De afgelopen jaren heeft Brugge intensief campagne gevoerd in binnen- en buitenland, om de winterevenementen en het kerstshoppen te promoten. Nu dreigt de stad slachtoffer te worden van haar eigen succes.

Omstreeks half twee vanmiddag was er in Brugge geen enkele parkeerplaats meer vrij. Niet boven of ondergronds, en ook de randparkings stonden vol. Tegen twee uur sloot de politie zelfs de winkelstraten af voor het doorgaand verkeer. Ook voor volgende week, bij het officiële begin van de solden, wordt een gigantische verkeersdrukte verwacht. De politie zet extra manschappen in om alles in goeie banen te leiden.

Limieten bereikt

De stad Brugge heeft de afgelopen jaren campagne gevoerd om ook in de winter toeristen te lokken, ondermeer met ijssculpturen, een schaatspiste en kerstmarkt, en shoppingzondagen. Die inspanningen lijken meer dan geslaagd, de handelaars wrijven in hun handen, al geeft iedereen ook toe dat de limieten stilaan zijn bereikt.

Openbaar Vervoer

De stad Brugge werkte de afgelopen jaren nochtans samen met De Lijn een sterk busnet uit. Nieuw dit jaar is dat ook uit de omliggende gemeenten de bussen gratis rijden op de zeven kerstshoppingdagen. En dat hebben veel mensen nog niet ontdekt. Ook het shoppingticket van de NMBS voor Brugge is geen groot succes. Blijkbaar kiezen de mensen nog altijd om met de wagen te gaan winkelen. Met alle gevolgen van dien dus.

Kerstdrukte zorgt in Brugge voor grote mobiliteitsproblemen

Bekijk hier de reportage

(MD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier