Kerntakendebat afgerond : stad Roeselare ontslaat 12 bedienden

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Twaalf contractuele bedienden van de stad Roeselare krijgen vandaag te horen dat hun arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Dat is een uitvloeisel van de grote kerntakenanalyse die het stadsbestuur in de voorbije maanden heeft uitgevoerd.

“We zijn gekomen tot een doordachte sanering als gevolg van de herdefiniëring van kerntaken en het doelgerichter inzetten van premies. Wat de stad vanaf volgend jaar jaarlijks een besparing van gemiddeld 2,7 miljoen euro moet opleveren”, stelt burgemeester Luc Martens. “De diverse satellietdiensten zorgen voor een jaarlijkse besparing van 1,7 miljoen, en op personeelsvlak willen we jaarlijks 250.000 euro besparen. We mikken op 1,4 miljoen meer inkomsten per jaar, maar kunnen die realiseren door actualisatie en indexering van bestaande retributies. Aan de basisbelastingen voor de bevolking wordt, zoals beloofd, niet geraakt. In totaal hopen we op die manier in deze bestuursperiode 46,5 miljoen extra te genereren. Er blijft in de komende bestuursperiode een investeringsruimte van 14 miljoen per jaar.”

Twaalf bedienden worden als gevolg van dit alles ontslagen. Alle wettelijke procedures worden hierbij gevolgd, en ze zullen ook aangemoedigd worden om deel te nemen aan nieuwe vacatures bij stad of satellieten, en voorrang krijgen indien ze beantwoorden aan het profiel en slagen voor de proeven. Ook een aantal mensen die met pensioen gaan zullen de komende maanden niet worden vervangen. Een afvloeiing van in totaal zo’n 25 mensen op zes jaar tijd, op een totaal bestand van 530 fulltime-equivalenten.

De vakbond reageert alvast bijzonder negatief :”We eisen dat de voorziene ontslagen ingetrokken worden en de betrokken personeelsleden in de komende maanden een andere functie krijgen, in overeenstemming met hun opleiding en capaciteiten”, stelt Joris Vanraes van ACV Openbare Diensten. (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier