Kerkraad van Geluwe wil Gent-Wevelgem niet

Redactie KW

Het comité ‘Ontdek Geluwe, Geluwe ontdekt’ zit met de handen in het haar. Tijdens de doortocht van Gent-Wevelgem zouden ze na het succes vorig jaar weer een en ander willen organiseren, maar die dag is het gemeenschapscentum De Gaper bezet, en in de kerk blijken ze niet welkom.

Ze deden een aanvraag om de Sint-Dionysiuskerk te mogen gebruiken. De kerkraad is van oordeel dat dit daar niet kan omwille van ‘eten en drinken’. Het schepencollege komt tussen.

“In de kerk hangt een groot scherm waarop je de uitzending zou kunnen volgen”

De wielerklassieker Gent-Wevelgem vindt plaats op zondag 30 maart. “De enige locatie die nu voor ons evenement in aanmerking kan komen, is de Sint-Dionysiuskerk, want de renners komen daar in de buurt voorbij”, zegt voorzitter Willy Degroote. “In de kerk hangt een groot scherm waar de rechtstreekse televisieuitzending zou kunnen worden gevolgd.”

“De verenigingen die in september aan het dorpsfeest deelnamen, zouden we uitnodigingen om hun cheque te komen ophalen. De opbrengst van het dorpsfeest wordt onder de verenigingen verdeeld. We zouden starten met een eucharistieviering en nadien een middagmaal. Vorig jaar was dat een Breugeltafel. Vermits het kerkbestuur jaarlijks enorme bijdragen ontvangt van de stad en de kerk tot de gemeenschap behoort, denken we dat het gebruik van de Sint-Dionysiuskerk moet kunnen.”

“Past niet in het serene karakter van de kerk”

Willy Degroote omschreef zijn mail aan de kerkraad als een ‘noodoproep’. De dames en heren van die kerkraad zijn van oordeel dat het evenement niet kan doorgaan in de kerk. “We zijn altijd gastvrij voor welomschreven nevenactiviteiten, waarbij we rekening houden met het serene karakter van het gebouw en interieur”, antwoordt voorzitter Daniel Vandenheede van de kerkraad. “In het verleden vonden veel concerten plaats die met deze visie overeen kwamen. Het koersgebeuren in de kerk met eten en drank past volgens ons niet in deze visie. We zijn van oordeel dat er heel wat inwoners zich niet zouden kunnen verzoenen met deze situatie.”

(EDB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier