Kerkdief heeft al bekend, totale buit 250 euro

Redactie KW

De kerkdief die onze regio meer dan een maand teisterde is opgepakt. Wijkinspecteur Frank Gillebert van Mesen toonde zich alert genoeg en sloeg hem in de boeien. Ondertussen is de aanhouding van de dief bevestigd en heeft hij bijna alle feiten bekend. Nu wordt onderzocht of hij ook de dader is van de kerkdiefstallen buiten het arrondissement.

De kerkdief is ontmaskerd. Het gaat om de 55-jarige Fransman S.Y. uit Armentières. Hij werd maandagmiddag gevat in Mesen door de alerte wijkagent Frank Gillebert (41).

Buit: 250 euro

In het arrondissement Ieper wordt S.Y. verdacht van 19 feiten. Dat kunnen er nog meer worden, want ook buiten het arrondissement, onder meer in Noordschote en Koekelare, vonden kerkdiefstallen plaats. „Hij heeft er al een groot deel van bekend”, zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet.

„Al weet hij zelf niet goed meer welke hij wanneer gepleegd heeft. Het is nu aan ons om uit te zoeken waar hij allemaal bij betrokken was. De kerkdief heeft in totaal ongeveer 250 euro gestolen, vertelt hij zelf. De man in kwestie is geen onbekende voor het gerecht en dat zowel in België als Frankrijk. Naar de reden van de diefstallen is het nog gissen.” (Thomas Dubois)

De Fransman wordt in onze regio van in totaal 19 kerkdiefstallen of pogingen tot verdacht:

dinsdag 29 september: Mesen: de dief steelt niets. Een poging wordt genoteerd. woensdag 30 september: Wulvergem; het offerblok wordt opengebroken. Er wordt geld meegenomen. donderdag 1 oktober: Dranouter: ook hier neemt hij geld mee. periode 7-11 oktober: Zonnebeke: de dief neemt een kleine som geld mee. periode 7-11 oktober: Zonnebeke: hij slaat een tweede keer toe in Zonnebeke. woensdag 7 oktober: Nieuwkerke. woensdag 7 oktober: De Klijte: het is een drukke dag voor de dief. periode 9-10 oktober: Poelkapelle: ook hier neemt hij geld mee. maandag 12 oktober: Mesen: al voor de tweede keer slaat hij hier toe. dinsdag 13 oktober: Passendale: hij raakt niet aan het geld. maandag 19 oktober: Dranouter: de buit wordt traag maar zeker groter. maandag 19 oktober: Mesen: diezelfde dag nog rijdt hij richting Mesen. periode 21-28 oktober: De Klijte. periode 24-25 oktober: Reningelst: de roof mislukt. vrijdag 30 oktober: Mesen: een verdacht individu wordt opgemerkt. vrijdag 30 oktober: Kemmel: hij wordt in de buurt van de kerk opgemerkt. zaterdag 31 oktober: Wulvergem: opnieuw kan hij geld bemachtigen. maandag 2 november: Mesen: hij beschadigt het offerblok. vrijdag 13 november: Wulvergem. maandag 16 november: Frank Gillebert kan de dader in de boeien slaan in Mesen.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 20 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier