Kerk van Leffinge zondag weer in gebruik na restauratiewerken

Redactie KW

Zondag is het zover. Dan wordt in Leffinge de Onze-Lieve-Vrouwekerk officieel in gebruik genomen na een restauratie van ruim 30 jaar. Tijdens de restauratiewerken bleek een deel van de funderingen in zeer slechte staat. Bovendien gingen er in die periode ook enkele aannemers failliet. Een en ander maakte dat de renovatie daardoor bleef aanslepen.

De kerkgangers spraken in Leffinge over een gebed zonder einde als ze het over hun Onze-Lieve-Vrouwekerk hadden. Er is veel werk besteed aan de restauratie want het gebouw zakte langzaam weg en zou op termijn instorten. ” Er was ook een vochtprobleem in de zijbeuken en dat is nog niet gepleisterd omdat die muren eerst moeten drogen. De afwerking volgt met de rest van de kerk”, zegt Jef Van Belleghem, voorzitter van de kerkfabriek.

Megalomaan project

Het kerkgebouw is 135 jaar oud. Het is een megalomaan project van Jean-Joseph Faict die als bisschop de opdracht gaf om in zijn geboortedorp een kerk in kathedraal stijl te bouwen. De site waar de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat ligt aan de oorsprong van Leffinge. Het is de bedoeling om in overleg met de kerkelijke overheid de Onze-Lieve-Vrouwekerk open te stellen voor culturele activiteiten.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het Focusnieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier