Katho start schooljaar met groeiend studentenaantal

Redactie KW

De Hogeschool Katho met afdelingen in Kortrijk, Roeselare, Torhout en Tielt ziet haar studentenaantal met 6% stijgen. Met ondermeer dat positieve nieuws pakte de school uit op de opening van het academiejaar in de Kortrijkse stadsschouwburg. De Katho wil dit jaar vooral de kennis van de school meer laten doorstromen naar het bedrijfsleven. Daarom wil het meer investeren in haar expertisecentra. Maar langs de docentenzijde klinkt gesteund door de christelijke vakbond een roep om meer geld voor het personeel.

Heel wat bekenden uit de politiek en onderwijswereld zoals de rector van de KULeuven wonen de officiële opening van het academiejaar van de Katho in Kortrijk bij. De Hogeschool blijft groeien. “We zijn zeer blij dat we voor de veertiende keer op rij een stijging van het aantal studenten kennen. Dit jaar zijn er 6% meer inschrijvingen. De kaap van de 7000 studenten is in zicht”, zegt Eric Halsberghe van de Katho.

Veel richtingen zoals verpleeg- en vroedkunde en toegepaste psychologie mogen dan ook meer studenten verwelkomen. “We zijn heel blij met de stijging van elektromechanika en elektrotechniek binnen de industriële wetenschapopen, want dat zijn knelpuntberoepen in de regio”, klinkt het. Katho wil dit jaar vooral de klemtoon leggen op haar expertisecentra. Het onderzoek dat studenten en docenten in de opleiding verrichten moet via die centra makkelijker doorstromen naar het bedrijfsleven of de socioprofit. En niet alleen in Katho loopt het daar spaak. “Het is zo dat in West-Vlaanderen jaarlijks 1.500 tot 2.000 eindwerken worden afgeleverd, dat is een massa aan nieuwe ideeën, maar als we dan kijken hoeveel slechts gerealiseerd wordt dan is dat onthutsend: slechts 15% 24.56”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van de provincieraad.

De christelijke vakbond deelde bij de opening van het schooljaar ook pamfletten uit. Ze wil dat het budget voor het personeel stijgt met 10% omdat de taken zijn toegenomen door bijvoorbeeld ondermeer die expertisecentra bij de Katho.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier