Katho leidt menopauzeconsulenten op

Redactie KW

Vanaf volgend academiejaar start Katho met een opleiding tot menopauzeconsulent. Deze tweejarige opleiding is er voor bachelors in de verpleegkunde en vroedkunde, of voor andere bachelors of masters in het domein van de gezondheidszorg.

Elke vrouw krijgt er sowieso mee te maken en er circuleren nog zoveel onwaarheden, dat deskundige zorg zeker geen overbodige luxe is”, klinkt het vanuit Katho.

“Tijdens de menopauze valt de werking van de eierstokken stil, en worden geen hormonen meer geproduceerd”, vertelt docente Martine Dorme. “Hierdoor treden allerlei kwaaltjes op, zoals warmteopwellingen, slechte nachtrust, prikkelbaarheid, droge huid en ook droge slijmvliezen… De menstruatie blijft uit en menopauze kan ook osteoporose, ofwel afname van botmassa, veroorzaken. In Nederland gaat 36 procent van de vrouwen met menopauze zelfs niet meer werken. De nood aan zorg is hoog.”

Vrouwen krijgen gemiddeld op 45-jarige leeftijd met menopauze te maken. “Dat is de gemiddelde leeftijd, het kan uiteraard vroeger, door ziekte, ingreep of therapie.” Wie een opleiding tot menopauzeconsulent achter de rug heeft, kan advies geven op vlak van voeding, beweging en andere.

(NVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier