Kasteelmoord: verdediging Pierre S. vindt aanhouding onwettig

Redactie KW

De verdediging van Pierre S. één van de verdachten in de zogenaamde kasteelmoord, heeft dinsdagvoormiddag aan het Hof van Cassatie gevraagd om het arrest te vernietigen van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling over zijn verdere aanhouding. Maar het Hof heeft die eis verworpen.

Pierre S. werd begin februari een eerste keer gearresteerd als verdachte in de kasteelmoord, maar weer vrijgelaten. Een tweetal weken later pakten de speurders hem opnieuw op en deze keer werd de man onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat kon volgens meester Rieder niet.

“De eerste maal dat mijn cliënt werd opgepakt, is hij te lang vastgehouden”, zegt de advocaat. “Hij had maar 24 uur mogen opgesloten worden, maar werd twee uur te laat vrijgelaten. De onderzoeksrechter liet hem toen zogezegd vrij omdat er onvoldoende aanwijzingen waren, maar die onderzoeksrechter had op dat moment helemaal niets meer te beslissen. Hij had mijn cliënt onmiddellijk moeten vrijlaten omdat de wettelijke termijn van 24 uur verstreken was.”

Omdat die eerste beslissing van de onderzoeksrechter nietig is, kon er nadien ook geen aanhoudingsbevel meer volgen, meent meester Rieder. Het parket-generaal ziet dat anders. “Als een verdachte wordt vrijgelaten, is er niets dat verhindert dat hij later, op grond van nieuwe elementen, toch wordt aangehouden”, zei de procureur-generaal.

Het Hof van Cassatie volgde die stelling, de verdachte blijft dus voorlopig in de gevangenis.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier