Kasteeldomein in Bossuit moet scheidingsmuur krijgen van vrederechter

Redactie KW

De vrederechter in Kortrijk heeft de bouw van een scheidingsmuur bevolen op het domein van de familie de Talhouet in Bossuit. Hij wil zo een einde maken aan de jarenlage ruzie tussen de verschillende bewoners van het domein. Yvonnick de Talhouet, die met zijn twee zonen op de boerderij woont, leeft al jaren in onmin met Lieven Cosyns, die in het kasteel woont. In het verleden waren er al verschillende rechtszaken rond het kasteel.

Het kasteel is al jarenlang de inzet van een adellijke broederstrijd. Charles de Talhouet de Boiserhand is hoofdeigenaar van het kasteel maar laat het bewonen door Lieven Cosyns. Broer Yvonnick, die ook aandelen heeft in het kasteel, woont met zijn twee zonen op een hoeve op hetzelfde domein. Tussen de buren is al jarenlang sprake van pesterijen.

Twee jaar geleden verbood een rechter Yvonnick en zijn zonen om nog in de buurt van het kasteel te komen op straffe van dwangsom. Maar die hielden daar ondanks die dreiging geen rekening mee. De vrederechter in Kortrijk besliste daarom dat er nu een scheidingsmuur moet komen op het domein, een soort kastanjemuur op de plaats van de vroeger afscheiding. De afscheiding moet betaald worden door de nv die het domein beheert. Door Yvonnick de Talhouet dus.

Vrederechter op rust Jan Nolf spreekt van een uitzonderlijk vonnis. “Ik heb in mijn carrière als vrederechter vaak muren laten afbreken, maar nooit een muur laten bouwen.”

(LD)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier