Kasteelboot aangemeerd in Oostende

Redactie KW

In de haven van Oostende ligt een kasteelboot aangemeerd. In een haven zijn ze wel wat gewoon maar de Vlotburg is toch geen alledaags schip. De kasteelboot is een oude binnenvaarder die tot museumschip is omgebouwd. Lenny Vries droomde als kind van kastelen en grote helden. Met zijn Vlotburg wil hij ook bewijzen dat geen droom te gek is. Als je er maar in gelooft.

Lenny Vries wordt het liefst als ridder Lenny aangesproken. Verhalen over ridders zijn altijd spannend en avontuurlijk. Dat geldt ook voor Lenny Vries die nu al enkele jaren met zijn hofhouding, twee paarden en een edelvrouw, aan boord van een drijvend kasteel de kanalen afvaart. De bevlogen Nederlander bouwde 20 jaar lang aan zijn droom met recuperatiematerialen en spulletjes die hij bijeen scharrelde. Als moderne ridder heeft hij ook een boodschap.

In het ruim stap je zo de Middeleeuwen binnen. Je maakt er kennis met het dagelijkse leven van eeuwen geleden. De verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken. Voor wie van kastelen en stoere ridders houdt is een bezoek aan de Vlotburg een bijzondere ervaring.

Maar het is niet allemaal romantiek aan boord van de Vlotburg. Het schip mag dan wel gebouwd zijn voor de kanalen. De tocht van Namen, zijn vorige aanlegplaats, naar Oostende ging ten koste van een deel van de kasteelboot. De kasteelvrouw is nog altijd bezig met de reparaties.

“Bij de spoorbrug in Brugge, die was heel laag, heb ik een deel van mijn torens moeten afzagen en zo ben ik tot gisterenavond laat bezig geweest om de boel zoveel mogelijk weer klaar te krijgen”, zegt Lenny Vries.

De Vlotburg ligt nog tot eind augustus in het Oostendse Vuurtorendok.

(BV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier