Kasteel van Zonnebeke verdient bescherming

Redactie KW

Op voorstel van gedeputeerde voor Cultuur Gunter Pertry heeft deputatie vandaag een positief advies gegeven voor de bescherming als monument van het Kasteel van Zonnebeke. In het kasteel is het ‘Memorial Museum Passchendaele’ ondergebracht. “Omwille van de waarde en de geschiedenis van het gebouw, verdient dit Kasteel de bescherming als monument”, meent gedeputeerde Gunter Pertry.

Het kasteeldomein is gelegen op gronden die tot aan het einde van de 18e eeuw deel uitmaakten van de voormalige augustijnenabdij. Aan het begin van de 19e eeuw kwam het domein in privé-handen en ontwikkelde het zich tot een kasteeldomein. Het kasteel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest en omstreeks 1924 heropgebouwd naar de plannen van architect Theo Raison, een van de belangrijke figuren in de wederopbouw van de Westhoek. Het kasteel werd op een andere plaats opgetrokken in een stijl die niet refereerde aan het verwoeste gebouw, en is een boeiend voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Zowel exterieur als interieur bleven vrij gaaf bewaard.

Het kasteel wordt ter bescherming voorgedragen, samen met de muur en poort aan de straatzijde, de dienstgebouwen en de vijver. De bescherming vormt geen belemmering voor de plannen voor de verdere ontwikkeling van de kasteelsite. Een restauratie van het gebouw dringt zich wel op.

De beschermingsprocedure van het kasteel werd opgestart door de Vlaamse Gemeenschap. De gemeente Zonnebeke, sinds 1982 eigenaar van het gebouw, had al in 2004 gevraagd om de gebouwen te beschermen. Het advies van Provincie West-Vlaanderen wordt overgemaakt aan het Vlaams ministerie bevoegd voor Monumentenzorg, dat de bescherming als monument zal moeten uitspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier