Karl Vannieuwkerke verwent wielerfanaten weer met eigenzinnig jaaroverzicht

Karl Vannieuwkerke uit Diksmuide trekt weer door Vlaanderen met zijn Wielerjaaroverzicht
Redactie KW

Koud en nat buiten, geen weer dus om te fietsen maar wielerfanaten kunnen zich dezer dagen wel opwarmen aan “Wielerjaar 2008”. Dat is de eigenzinnige theatertour over het afgelopen wielerseizoen van voormalig Focus-journalist Karl Vannieuwkerke en zijn begeleidingsband Les Supappes. 35 voorstellingen doen ze in heel Vlaanderen. De West-Vlaamse première was voor Middelkerke.

De komende drie maanden ruilt Karl Vannieuwkerke zijn zitje achterop de motor voor de theaterplanken. Samen met Les Supappes blikt hij terug op de hoogtepunten van het afgelopen seizoen

“Het wielerjaar was absoluut een bron van inspiratie,” zegt Vannieuwkerke. “Er is zo veel gebeurd. Er zijn heel mooie Belgische overwinningen geweest met Devolder en Boonen, al vroeg in het jaar. En dan kwam er dat lijntje bij van Tom Boonen en dat is natuurlijk Gefundeness Fressen als je theater maakt. Dat is iets dat er makkelijk ingaat, ook bij de mensen. En daarmee kan je alle kanten uit. Dus met dank aan Tom Boonen.”

Voor de muziek rekent Karl op beroepsmuzikanten als Wigbert Van Lierde, maar ook op zijn eigen vrouw Ellen, die meezingt op de meeste nummers.

“Al bij al is het leuk om samen op te trekken want ik ben al heel veel weg voor de VRT in de loop van het jaar. En als we dan samen nog wat voorstellingen kunnen doen dan zijn we wat dichter bij elkaar.” Valt dat mee, Ellen? “Ja, da’s echt plezant. Ik zie dat niet als man en vrouw op dat moment maar samen iets maken, eigenlijk.”

De voorstelling is voor wielerfanaten een leuke manier om de lange wintermaanden te overbruggen, vooraleer het peloton weer over de wegen vlamt.

“België is een wielerland. We kunnen dat niet missen. Een echte Belg: zijn pintjes, zijn biefstuk en het fietsen! We moeten dat in ere houden!”

Volgend jaar komt er wellicht een vierde voorstelling, maar daarna wil Karl Vannieuwkerke even stoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier