Kardinaalsmutsstippelmot zorgt voor spookachtig decor in De Haan

Redactie KW

Wie onlangs in de Duinbossen van De Haan ging wandelen of joggen, vroeg zich misschien al af wat er aan de hand was met de kaalgevreten struiken in een waas van witte spinseldraden. Het vreemde en wat akelige verschijnsel is het gevolg van een kleine nachtvlinder: de kardinaalsmutsstippelmot. Het fenomeen is volledig onschuldig en vormt geen gevaar voor de mens noch voor de plant zelf.

De kardinaalsmutsstippelmot legt haar eitjes op één specifieke struik: de wilde kardinaalsmuts die als waardplant dient voor de rupsen. De rupsen vreten de struik kaal en hullen ze in een waas van witte spinseldraden. De kardinaalsmuts beschermt zichzelf hiertegen door zijn groene takken die bladgroen bevatten. Zo kan de voedselproductie gewoon doorgaan. Als de rupsen als vlinders zijn uitgevlogen, maakt de struik snel nieuwe bladeren aan. In het najaar tooit de struik zich dan met prachtige vruchten die wat weg hebben van mutsen van kardinalen, vandaar de naam.

De aanwezigheid van de kardinaalsmutsstippelmot is een natuurlijk en overal optredend fenomeen dat geen enkel gezondheidsrisico met zich mee brengt. Er zijn wel grote verschillen van jaar tot jaar. De laatste tijd valt het fenomeen meer op onder andere door de toename van kardinaalsmuts in de Duinbossen en in diverse duinstruwelen op andere plaatsen langs de kust. Op zich illustreert het fenomeen dus een positief resultaat van het ouder, gevarieerder en soortenrijker worden van onze duinbossen en -struwelen.

(LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier