Kardinaal Danneels ondervraagd in zaak Vangheluwe?

Redactie KW

De commissie voor Misbruik in de Kerk wil de rol van kardinaal Danneels onderzoeken. Sinds het pedofilieschandaal met de Brugse bisschop Vangheluwe zijn 400 klachten van misbruik binnengekomen. De commissie vraagt zich af waarom die niet vroeger naar boven zijn gekomen. Priester Rik Devillé heeft onlangs nog een tiental West-Vlaamse klachten doorgestuurd.

Wat wist kardinaal Danneels over seksueel misbruik in de kerk? Dat is een vraag, voorlopig zonder duidelijk antwoord. Volgens sommigen wist de kardinaal meer van sommige feiten maar deed hij niets. De kardinaal ontkent dat.

“De laatste vijf jaar dat ik bij de kardinaal gewerkt heb, heb ik de indruk dat alles eerlijk en vlot verlopen is,” zegt zijn voormalig woordvoerder Hans Geybels. “In die periode zijn er zelfs veroordelingen voor justitie gebeurd.”

Sinds de zaak Vangeluwe zijn er al 400 klachten van misbruik. Rik Devillé stuurde onlangs nog zo’n 10 West-Vlaamse dossiers naar de commissie en het gerecht. De commissie vindt het vreemd dat er vroeger nauwelijks meldingen waren, ondanks justitie en hulpverlening. De kardinaal is verrast.

“Het gaat om diepe, psychologische wonden en blijkbaar hebben mensen in die situatie vele anderen nodig om zich te durven outen,” zegt Geybels. “Het gaat om diepe wonden en het is blijkbaar niet zo eenvoudig om er over te spreken, als de tijd daar nu blijkbaar rijp voor is.”

De kardinaal vindt het geen probleem dat de commissie ook hem ondervraagt. Hij zal meehelpen aan het onderzoek. De commissie hoopt tegen oktober zijn eindrapport klaar te hebben.

(ad)
Meer hierover in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier