Kardinaal Danneels : “Nieuwe paus moet eenheid brengen in diversiteit”

© BELGA
Redactie KW

Kardinaal Godfried Danneels organiseerde woensdagvoormiddag een persconferentie om vragen over zijn afreis naar Rome voor het conclaaf te beantwoorden.

Er werd daarbij niet ingegaan op vragen over seksueel misbruik in de Kerk of ‘Operatie Kelk’. Het was voor het eerst sinds de aankondiging van het aftreden van Benedictus XVI dat kardinaal Danneels sprak met de pers. De kardinaal begon zijn betoog met lofuitingen voor de huidige paus. Hij prees hem als iemand die zijn talenten ten volle ten dienste heeft gesteld als leider van de kerk.

Gevoeligheden

Maar er wachten de nieuwe paus nog heel wat uitdagingen, zegt hij. Zijn belangrijkste taak is ‘eenheid te brengen in diversiteit’. “We leven in een complexe wereld, met een snel evoluerende communicatie en verschillende realiteiten en gevoeligheden in verschillende continenten.” De nieuwe paus moet daarin meer eenheid proberen te brengen. Volgens Danneels moet de volgende paus iemand zijn met ‘veel empathie’ voor die gevoeligheden en verschillen.

Kardinaal Danneels vertrekt woensdag naar Rome om er donderdagochtend de afscheidsplechtigheid bij te wonen van Benedictus XVI. Hij blijft er tot een nieuwe paus verkozen is.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier