Kardinaal Danneels in God en klein Pierke

Redactie KW

(UPDATE 2) Dinsdagavond zendt één de aflevering van God en Klein Pierke met Godfried Danneels uit. Journalist Martin Heylen had besloten de kardinaal een jaar te volgen toen die met pensioen ging, maar was er ook bij toen de pedofilieschandalen naar boven kwamen. Danneels kwam er uit als een gebroken man.

Martin Heylen is al aan de vierde aflevering van God en klein Pierke toe, een reeks waarin hij kopstukken uit de meest uiteenlopende sectoren op de voet volgt. Hij maakte zo al een gesmaakt portret van Kamagurka en volgde ook kardinaal Danneels. Hij trok mee met de kardinaal naar Rome, waar hij aanwezig was bij de heiligverklaring van pater Damiaan in Rome en de tv-ploeg volgde de aartsbisschop ook daarna. Ook toen de pedofilieschandalen, vooral rond de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe, losbraken.

Oog van de storm

Ook Godfried Danneels zelf kwam in het oog van de storm. Er werden huiszoekingen bij het aartsbisdom van Mechelen-Brussel en in de woning van Danneels uitgevoerd, de kardinaal werd ondervraagd en verschillende mensen beweerden dat Danneels het seksueel misbruik jarenlang probeerde geheim te houden. Die turbulente periode is dinsdagavond in God en klein Pierke te zien.

Gebroken man

Het contrast tussen de beelden voor en de beelden na het pedofilieschandaal was sprekend. Godfried Danneels is een gebroken man.

Godfried Danneels : “De kerk tilde in het verleden minder zwaar aan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken dan ze dat had moeten doen.”

De kardinaal getuigde ook dat hij nog altijd lijdt onder het misbruik van de gewezen bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, die hij als vriend beschouwde. Volgens de kardinaal had de kerk geen idee van de omvang van het misbruik door geestelijken. Hijzelf was als bisschop maar drie- of viermaal geconfronteerd geweest met pedofilie gepleegd door priesters in zijn bisdom. Wel kreeg hij een aantal brieven van feiten gepleegd door geestelijken van ordes waarover hij geen zeggenschap had of van feiten die buiten zijn bisdom gebeurd waren. Destijds tilde men daar niet zwaar genoeg aan, want pedofilie is dubbel zo erg als dat in de kerk gebeurt, aldus nog Danneels. Maar de tijden zijn veranderd en nu erkent men het probleem.

Danneels zei ‘verrast’ en ‘ondersteboven’ geweest te zijn toen de zaak-Vangheluwe losbarstte. Hij erkende nog altijd een hele diepe pijn te voelen over wat gebeurd is. Hij zei geen wrok te voelen, maar is niet van plan hem nog te gaan opzoeken.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

>> God en klein Pierke, om 20.40 uur op één

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier