Kardinaal Danneels getuigt in Kamercommissie Seksueel Misbruik

Redactie KW

Kardinaal Godfried Danneels heeft getuigd in de Kamercommissie Seksueel Misbruik. Hij lichtte er ondermeer toe hoe hij omging met meldingen van seksueel misbruik door geestelijken. Hij verwees naar eerdere meld- en contactpunten voor slachtoffers. De kardinaal zei dat hij nooit het opzet had om dingen te verzwijgen of toe te dekken, en zei dat de kerk teveel aan zichzelf heeft gedacht in het verleden.

“Het leed van de families heeft mij diep geschokt. Wat ik voelde was boosheid en de vaste wil om iets te ondernemen,” zei de kardinaal in zijn openingswoord. Danneels verwees ondermeer naar een tv-uitzending halfweg de jaren ’90, waar hij werd geconfronteerd met misbruik binnen de kerk, waarna hij het idee lanceerde van een contactpunt voor slachtoffers.

Hij haalde ook het verhaal aan van de ontmoeting met een groep mensen onder leiding van priester Rik Devillé. “Er was geen serene sfeer voor zo’n gesprek, er was een gevoel van één tegen allen en er waren teveel mensen om in zo’n korte tijd,” zei Danneels. “Zo was iedereen ontevreden, maar ik heb wel gezegd dat ik niet meteen iets kon doen omdat het niet ging om priesters uit mijn bisdom, en er zijn ook geen namen vrijgegeven. Ik kon toen niet anders dan doorverwijzen naar de bevoegde bisschop.”

“Ik ben bij een zwaar gehavend slachtoffer op bezoek geweest, ik ben op vraag van Vangheluwe gaan spreken met zijn slachtoffer, zijn neef.”

“Erken het leed en spreek afschuw uit”

“We hebben geprobeerd de problemen aan te pakken op een ernstige manier. Bij de meldingen moesten slachtoffers nog altijd zelf melding maken, en we weten hoe moeilijk dat is, zelfs jaren na de feiten. Hadden we allemaal de schade die de Kerk met haar houding heeft aangericht vroeger beseft, hadden we de empathie voor de kerk veel groter kunnen maken. We moeten ons afvragen waarom we niet genoeg beseft hebben welk leed de slachtoffers zijn aangedaan.”

“We moeten zoeken hoe de structuren in de Kerk kunnen bijsturen om een beter vertrouwen te creëren. Er is in elk geval niet ontkend of toegedekt, laat staan gedoogd, zei Danneels. Hij zei opnieuw het leed van de slachtoffers te kennen.

“Kerk was instituut met macht en geld”

“De Kerk heeft teveel in de eerste plaats aan zichzelf gedacht en niet aan de slachtoffers. Teveel priesters hebben te eenzaam geleefd. Er is nood aan nabijheid, niet alleen voor sociale controle, maar ook om te zorgen voor elkaar. De Kerk is bij ons vroeger ervaren als een instituut met macht, geld en aanzien. Wie macht heeft, kan die vlug misbruiken, zo konden daders bogen op een statuut van ongenaakbaarheid.”

(jv)

Een uitgebreid verslag in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier