Kantcentrum Brugge gaat in vereffening

Redactie KW

Het Kantcentrum in Brugge gaat na 40 jaar activiteit in vereffening. Donderdagavond heeft de algemene vergadering van de vzw achter het centrum deze beslissing genomen. Vier personeelsleden verliezen hun job. Alle activiteiten van het centrum worden gestaakt. Het gaat om de vorming van kantwerksters en de uitgave van het tijdschrift Kant.

De vereffening is het gevolg van financiële problemen. Drie jaar geleden staakte het provinciebestuur haar subsidiëring. Het Brugse stadsbestuur bleek niet bereid om het Kantcentrum onder zijn hoede te nemen. Ook de Vlaamse overheid kende geen subsidies toe.

Het Brugse Kantcentrum werd in 1970 opgericht met als doelstelling de kantopleiding die de zusters Apostolinnen in 1717 opstartten voort te zetten. Brugge beleefde toen een tijd van armoede en veel huisgezinnen raakten via de productie van kant aan een inkomen. Het Kantcentrum evolueerde in de loop der jaren naast een vormingscentrum tot een expertisecentrum voor kant. De cursisten kwamen uit alle werelddelen om zich in de ambacht te verdiepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier