Kans klein dat slachtoffers fraude immozaak nog ooit vergoeding krijgen

Redactie KW

Fraude en oplichterij in de immobiliënsector zoals eind jaren 90 met de het Antwerpse bedrijf ABC is nog altijd mogelijk. Dag zeggen de Vlaamse vastgoedmakelaars.

In 1998 ging het Antwerpse bouwbedrijf ABC met een vijftal kantoren in West-Vlaanderen failliet. Eén van de slachtoffers was aannemer Lucien Maene uit Brugge. ABC moest hem nog om en bij de 30.000 euro. Lucien stapte niet naar het gerecht. Een driehonderdtal anderen deden dat wel. De strafrechtelijke zaak is ondertussen wellicht verjaard. De uitspraak volgt over een maand. De hele affaire is een slechte zaak voor het imago van de bouw- en immobiliënsector. Om drama’s te vermijden pleiten de Vlaamse vastgoedmakelaars voor een bankgarantie van 100 procent.

660 schuldeisers

Ondertussen zijn de curatoren 15 jaar later nog volop bezig met de afwerking van het faillissement. En dat is niet ongewoon want er waren maar liefst 660 schuldeisers. De slachtoffers moeten van die kant geen centen verwachten want heel wat andere schuldeisers zoals de belastingen hebben voorrang.

(N.D.)

Kans klein dat slachtoffers fraude immozaak nog ooit vergoeding krijgen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier