Kandidaten troggelden stembrieven van bejaarden af in Vleteren

Redactie KW

De jongste week is er in Vleteren heel wat commotie ontstaan rond het vermeend ‘ronselen’ of ‘aftroggelen’ van oproepingsbrieven voor komende zondag. Bejaarden in rusthuis Benaja en de serviceflats Huize Fortuna zouden stelselmatig zijn bezocht door CD&V-kandidaten, die hen op een al dan niet slinkse manier hun stembrief zouden hebben ontfutseld en de dag erop een volmacht zouden hebben laten tekenen. De Administratie Binnenlands Bestuur werd op de hoogte gebracht.

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “De jongste tijd werden zowel de gemeentesecretaris als ikzelf door heel wat ongeruste mensen gecontacteerd over wanpraktijken in onze gemeente. Blijkbaar worden systematisch bejaarden bezocht door bepaalde kandidaten – niet van onze partij -, die hen hun stembrief ontnemen, de volgende dag een volmacht doen ondertekenen, en zelf zorgen voor een doktersbriefje. Dit is blijkbaar massaal gebeurd in het rusthuis Benaja (41 bedden, red.) en in de serviceflats Huize Fortuna (12 kamers, red.), en blijkbaar gebeurt het ook bij bejaarden thuis. Oorspronkelijk hebben we de zaak met rust gelaten, alhoewel dergelijke praktijken echt niet door de beugel kunnen. Maar nu kregen de secretaris en ikzelf dus een officiële klacht van een misnoegde inwoner.”

Pot verwijt ketel”

Guido Berten, fractieleider van de CD&V en zondag lijstduwer, reageert: “Het is een verworven recht dat iemand die in de onmogelijkheid verkeert om zijn stem uit te brengen, die stem bij volmacht aan een derde kan doorgeven. Meer dan drie weken lang deden we huis-aan-huisbezoeken, en daar ontmoetten we veel mensen die niet kunnen gaan stemmen. Het is maar normaal dat wij hen de kans gaven om hun stem per volmacht te geven. Er werd hen altijd duidelijk meegedeeld wat dat ‘geven van volmacht’ inhield en er steeds bij gezegd dat dit ook aan familielid kon worden gegeven. Iedereen die zijn of haar volmacht aan ons gaf, deed dit vrijwillig, nergens werd ook maar enige druk uitgeoefend.”

(AH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier