Kanaal overzwemmen binnenkort verboden?

Redactie KW

Het kanaal overzwemmen van Dover naar Calais wordt straks misschien onmogelijk. Dat is alvast wat de Franse kustwacht zou willen. Frankrijk vindt Kanaalzwemmen te gevaarlijk, omdat de zwemmers kunnen botsen met schepen. De zwemmers van de Bredense Bruinvissen hopen alvast dat er geen verbod komt.

“Ikzelf ben vertrokken in Engeland, ik vond dat niet zo gevaarlijk,” zegt ‘bruinvis’ Tim Riviere. “Het was in het donker, maar er waren lichten. … De bootman en de medetrainers zien direct waar je zit en het is professioneel.”

drukst bevaren zee ter wereld

Met dagelijks meer dan 400 schepen is het kanaal één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Wie het Kanaal wil overzwemmen moet zich nu al aan strenge regels houden. De oversteek kan enkel uit de richting van Engeland gebeuren en slechts op 2 officiële plaatsen. Vertrekken uit Frankrijk is sinds 1996 verboden. Bovendien moet de route vooraf bekend zijn bij de kustwacht en moet de zwemmer begeleid worden door een pilootboot.

“Er zijn risico’s, maar die zijn volgens mij miniem,” denkt Maya Devriendt. “Waar ik wel kan inkomen is dat ze zeggen dat er té veel zijn. Daar kan ik wel inkomen. En dat kan de veiligheid in gevaar brengen.”

Wie het ziet zitten om de 33 km tussen Engeland en Frankrijk al zwemmend af te leggen, kan dat voorlopig nog legaal.

(sg)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier