Kanaal Bossuit-Kortrijk viert 150ste verjaardag

Redactie KW

Precies 150 jaar geleden, op 7 februari 1861 kon voor het eerst een schip van de Schelde via het kanaal Bossuit-Kortrijk naar de Leie varen. Die 150ste verjaardag wordt het hele jaar gevierd, maar vanmorgen is al symbolisch een lintje doorgeknipt. Hoogtepunt wordt een tiendaagse in juli, met ondermeer een festival en een fietshappening.

Vanaf 1857 werd met man en macht gegraven. Drie jaar lang werkten 1200 mensen aan een voor die tijd vooruitstrevend bouwproject. Historicus Adriaan Linters: “Het had in de eerste plaats een vervoersfunctie. Vooral bedrijven die heel wat goederen en grondstoffen moesten vervoeren, maakten er gebruik van. Goederen zoals steenkool, ijzer, katoen en graan.”

Meer recreatie

Maar toen het kanaal officieel werd ingevaren, was het eigenlijk al voorbijgestreefd. Er was intussen een spoorlijn aangelegd, en langs daar verliep het transport van goederen veel sneller. Op vandaag zijn er langs het kanaal Bossuit-Kortrijk nog maar weinig bedrijven. Dat levert wel een rustig stukje natuur op, dat de komende jaren vooral een toeristische en recreatieve rol gaat spelen.

(JV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier