Kan je zomaar je tenten opslaan op privéterrein?

Redactie KW

Het ziet er naar uit dat de mensen van Vie et Lumière sneller dan verwacht het terrein in Wingene zullen moeten verlaten. In Nieuwpoort hielden ze het langer vol. Alles hangt af van hoe snel het bevelschrift om het terrein te verlaten wordt betekend. Maar hoe zit dat nu eigenlijk allemaal? Kun je zomaar je tenten opslaan op een stuk grond dat niet het jouwe is? En wat kun je als eigenaar van die grond tegen ongewenst bezoek ondernemen? We gingen het vragen bij een jurist.

“Ook al is het je eigendom, het recht in eigen handen nemen kan blijkbaar niet,” zegt advocaat Tim De Vogelaere. In Nieuwpoort stapten ze vorige week naar de kortgedingrechter. “In het slechtste geval kan die snelle procedure toch al een week in beslag nemen. De zigeuners spelen het spel tactisch en speculeren op die lopende proceduretijd.”

Een eenzijdig verzoekschrift, dat nu in Beernem wellicht effect zal hebben, is een mogelijkheid, maar dat hangt af van de voorzitter van de rechtbank of dat er snel komt. Of er voor de getroffen landbouwers nog een fatsoenlijke schadevergoeding volgt is nog maar de vraag.

Vanavond meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier