Kamer wuift ontslagnemend premier Yves Leterme uit

© BELGA
Redactie KW

Luid applaus op alle banken en niets dan lovende woorden. Die eer viel aftredend premier Yves Leterme donderdag in de Kamer te beurt. De eerste minister nam na ongeveer 14 jaar de groene lopers van het Paleis der Natie te hebben bewandeld afscheid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij werkte er zijn allerlaatste vragenuurtje af. Volgende week is het de beurt aan Elio Di Rupo.

Yves Leterme leidt het land – op een onderbreking van een klein jaar na, toen Herman Van Rompuy premier was – sinds maart 2008. Hij was echter veel langer eerste minister in lopende zaken dan van een volwaardige regering. Sinds april 2010 staat hij aan het hoofd van de ontslagnemende regering. De Ieperling vertrekt binnenkort naar Parijs, waar hij adjunct-secretaris-generaal van de OESO wordt.

De voorbije jaren werd Leterme verscheidene keren verguisd, onder meer omdat hij er na een klinkende verkiezingsoverwinning in 2007 niet in slaagde een regering te vormen en omdat zijn regering twee keer struikelde. Toch viel er donderdag bij het uitwuiven van de premier geen onvertogen woord over de CD&V’er. Alle Kamerfractieleiders brachten hulde aan Leterme en wensten hem veel succes in zijn toekomstige job.

Reacties

Jan Jambon drukte namens zijn fractie (N-VA) zijn erkentelijkheid uit voor het geleverde werk. Stefaan Van Hecke (Groen!) wees erop dat Yves Leterme eerste minister was in één van de moeilijkste periodes uit de Belgische geschiedenis.

“Over één ding is iedereen het eens: uw gedrevenheid, kennis, kunde en inzet, die u hebt ingezet voor het land. Eerste minister zijn in een land als dit is niet evident. Zeker niet wanneer er communautaire spanningen zijn, wanneer er een politieke en economische crisis is of in lopende zaken. En als dat allemaal samenloopt zeker niet. U hebt toch het roer kunnen vasthouden”, verklaarde partijgenoot Servais Verherstraeten.

Blijven

“Waarom blijft u gewoon niet? U heeft de steun van iedereen”, gekscheerde Open VLD’er Patrick Dewael, die Yves Leterme samen met al zijn collega’s Yves Leterme veel succes toewenste in zijn nieuwe job bij de OESO.

Hypocriet

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Jean-Marie Dedecker (LDD) zeiden niet te willen meedoen aan de volgens hen hypocriete houding van hun collega’s, die eerder een mes in de rug van Leterme staken en hem nu loven. Ook zij wensten hem het allerbeste voor de toekomst.

Applaus

De afscheidnemende ontslagnemende premier kreeg op alle banken de handen op elkaar. Hij ging rechtstaan en bedankte het halfrond. “Uit de grond van mijn hart: dank u wel, merci à tous”, sloot hij af.

(Belga)

Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 2 december verkent Parijs, de stad waar Ieperling Yves Leterme aan de slag gaat bij de OESO.

./.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier