Kamer keurt bom-reparatiewet goed: ook invloed op West-Vlaamse dossiers

Redactie KW

De Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor het wetsontwerp dat moet vermijden dat criminelen vrijkomen na procedureproblemen bij het toezicht op de bijzondere opsporingsmethodes (BOM) voor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI).

Vorige week sprak het Gentse hof van beroep de beklaagden in een aantal zware misdaaddossiers vrij omdat er een procedurefout was begaan bij het toezicht op de bijzondere opsporingsmethoden voor de KI. Het verzamelen van de bewijzen zelf, via bijzondere methodes, zorgde niet voor problemen, wel het feit dat het openbaar ministerie niet aanwezig was bij het verhoren van de beklaagden bij de KI.


Er lopen in de gerechtelijke arrondissementen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen een kleine 100 dossiers die door een verkeerde interpretatie van de BOM-wet voor problemen kunnen zorgen, wat kan leiden tot vrijlating van de misdadigers. Om dat te vermijden diende CD&V-senator Hugo Vandenberghe een wetsvoorstel in. Dat bepaalt dat de feitenrechter bij problemen met de toepassing van de BOM-wet de zaak kan terugsturen naar de KI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier