Kamer installeert bijzondere commissie rond seksueel misbruik binnen kerk

Redactie KW

De kamer installeert dan toch een bijzondere commissie om het seksueel misbruik binnen de kerk te onderzoeken. Daarover is nu een politiek akkoord en morgenmiddag wordt de commissie in het parlement geïnstalleerd. Volgens kamerlid Renaat Landuyt, die al weken aandringt op de samenstelling, heeft de commissie tot Pasen de tijd om uit te zoeken waarom seksueel misbruik binnen de kerk zo lang verborgen bleef.

13 kamerleden gaan zich vier maanden lang concentreren op seksueel misbruik dat jarenlang binnen instellingen, scholen en kerken woekerde. Om lopende gerechtelijke onderzoeken niet te doorkruisen, wordt het geen onderzoekscommissie, maar een bijzondere Kamercommissie.

Renaat Landuyt: ” We willen geen onderzoekscommissie, omdat de onderzoeken binnen justitie nog lopen en dat willen we niet verstoren. Maar als blijkt dat men niet meewerkt, de waarheid niet aan het licht komt, en als documenten worden achtergehouden, kunnen we ons omschakelen tot onderzoekscommissie en dan kunnen we mensen dwingen.”

Renaat Landuyt is zeker dat hij voor zijn partij in de commissie zetelt. De twaalf andere leden worden morgennamiddag bekendgemaakt. De bijzondere commissie start zijn werkzaamheden volgende week. Conclusies worden verwacht tegen 7 april volgend jaar.

(SK/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier