KADOC ontsluit archief van de familie de Bethune

Redactie KW

Het KADOC (Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving) uit Leuven werkt momenteel aan de ontsluiting en publieke valorisatie van het archief van de familie de Bethune, die al sinds de 18e eeuw een belangrijke rol speelt in het politieke, economische en artistieke leven van de regio Kortrijk en daarbuiten. “Het project moet als voorbeeld dienen voor de vele zelfstandig bewaarde familiearchieven die Vlaanderen rijk is”, aldus KADOC in haar Nieuwsbrief.

Het archief gaat terug tot 1724 en biedt met huishoudboekjes,
liefdesbrieven, oude kookrecepten, persoonlijke aantekeningen een uitzonderlijke kijk op het dagelijkse familiale leven van deze adellijke familie. Over de politieke en socio-culturele activiteiten van de familieleden bleef eveneens heel wat bewaard. Ander rijke archieven zijn deze van Jean-Baptiste Bethune met info over tal van bouw- en restauratiedossiers, en het handelsarchief ‘Bethune & Fils’ uit de 18e en 19e eeuw.

Eigen website

Om archief en bibliotheek op een goede manier te ontsluiten en bij
een breder publiek bekend te maken ging de Stichting de Bethune
partnerschappen aan met organisaties als het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed (FARO) en Erfgoedbibliotheek Vlaanderen. Zowel het archief als de bibliotheek worden momenteel onder de KADOC-koepel toegankelijk gemaakt. Er wordt tevens gewerkt aan een eigen website voor de Stichting de Bethune die tevens zal dienen als portaal voor het raadplegen van de diverse databanken waarmee archief en bibliotheek worden ontsloten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier