Kabinet Vlaams minister Bourgeois reageert op Boerenbond-ongerustheid

Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

“Ik blijf ijveren voor een Unesco-erkenning, maar ik besef ook dat een eventuele erkenning de leefbaarheid en de ontwikkeling van de Westhoek niet in de weg mag staan.”

Dat zei Vlaams minister Geert Bourgeois op 28 september 2010 bij de uitreiking van de Fernand Peutemanprijs. Hij liet toen weten dat hij niet overgaat tot de volledige bescherming van de Westhoek in het kader van die Unesco-erkenning.

“Ondernemers, landbouwers, vakorganisaties en inwoners vrezen dat te strikte maatregelen de dynamiek van de streek zullen afremmen. Ik begrijp die bezorgdheid en daarom heb ik ervoor gekozen om niet over te gaan tot de bescherming van de frontzone als geheel”, zei hij toen.

In plaats daarvan koos de minister ervoor om de meest belangrijke relicten voor te dragen voor Unesco-erkenning. De meeste van deze monumenten zijn trouwens al beschermd. De lijst met relicten moet nog worden bepaald, maar vast staat dat de lijst minder dan 15 relicten zal bevatten, zoals de Menenpoort.

Er komt dus, wat minister Bourgeois betreft, geen glazen stolp over de Westhoek.

Agnas-procedure

Volgens de woordvoerder van het kabinet Bourgeois is er opnieuw verwarring met de lopende Agnas-procedure (Agnast staat voor Afbakening van de Gebieden van de Natuurlijke en Agrarische Structuur) rond de Ieperboog Zuid. Die procedure heeft niets van doen met de Unesco-erkenning.

Bij de Agnas-procedure wordt de afweging gemaakt tussen natuur- en landbouwgrond en daarin is ook een luikje onroerend erfgoed. Maar intussen heeft de minister al diverse keren, o.a. tijdens commissiebesprekingen in het Vlaams parlement, duidelijk gemaakt dat het vastleggen van ankerplaatsen – er zijn er drie -geen enkel individueel gevolg heeft voor burgers, betrokkenen of landbouwers. Bij het overleg, aldus nog de minister in de commissie van 8 januari, over de verankering van het WO I-erfgoed, wordt de landbouwsector permanent betrokken. De landbouworganisaties (Boerenbond en ABS) worden geconsulteerd en geïnformeerd tijdens het actorenoverleg en de talrijke infomomenten…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier